Szezon és korszakzárás

Mint ismeretes, tavaly ősszel elszenvedője voltam egy kerékpáros töréstesztnek (frontális ütközés), amelynek egy nyaki csigolyatörés volt a következménye. Természetesen ugrott az azévi cyclo-cross (cx) szezon, meg az év eleji alapozás is. A januári, utolsó Bringapark Kupa cx-futamra csak azért mentem el, hogy lássam, egyáltalán fogok-e tudni bringázni. Tudtam. És még csak utolsó se lettem! Persze zéró erőnlét, de így legalább nyugodtan vártam a jó idő beálltát, hogy elkezdjek megerősödni.

Bő hat hónap kihagyás után, márciusban kezdtem el a használhatónak is mondható edzéseket. Ennek megfelelően, az első cross-country (xco) futamokon kellően hátul végeztem. De bringáztam, versenyeztem, élveztem, a nyakam bírta a rázkódást, szóval csak idő kérdése volt, hogy visszaálljon a megszokott sebesség. Már akkor tisztán láttam, hogy igazán jót az ősszel kezdődő cx szezonban fogok tudni alkotni. De addig még sok verseny volt hátra.

Az xco mellett el szoktam indulni a maratonok rövid távjain, mintegy edzőversenyként az xco futamokra. Az első maraton a szilvásváradi volt, ami egyben az OB is, bár nem az én távomnak, de akkor is……szűk három hónap edzés után, nagy küzdelemben, behúztam a negyedik helyet, és a top maraton sorozatban ez is lett a legjobb eredményem, mert a többin a defekt majdnem összes létező formájával megismerkedtem. Üdítő kivétel a Crosskovácsi volt, ott valószínüleg azért nem kaptam defektet, mert a verseny nevében benne volt a “cross” szó (be is értem másodiknak, a szokásos rövid távon). Úgy látszik, ebben az évben a “cross” szó a védőangyalom, mert sem xco, sem cx versenyen nem volt semmilyen technikai gondom, bezzeg a maratonokon……pfuj.

Nyár közepén zajlottak az xco versenyek is, szépen lassan beértem azokat, akikkel tavaly egy szinten voltam, majd az xco OB-n le is hagytam őket. Bár ettől függetlenül, az OB elég gyatrára sikeredett, a soproni, ipari meredekségű pálya készségesen megmutatta a bennem lakozó erőhiányt, a lefeléken pedig hiába pótoltam az erőt bátorsággal, kevés volt a jó eredményhez. Részt vettem a zánkai 24 órás őrültségen is, ahol az xco-s versenyzőtársakkal alkotott csapatunk a kategóriagyőzelem mellett az abszolút második helyet is megszerezte. Jó móka volt, két évtizede nem látott ismerőssel (Kovács Győző) is összefutottam, illetve új barátság (Kovács Kristóf) is köttetett, nem beszélve az azóta is összetartó csapatunkról (az említett két Kovácson kívül Kőszegi Krisztián, Magdics Gábor és Szihalmi Zsolt voltak/vannak még benne).

Augusztus második felében sikerült elég sokat nyeregben ülnöm – nyaralás gyanánt -, aminek egy igen jól sikerült szeptember lett az eredménye: 3 verseny, 3 dobogós helyezés. Ezek a sikerek az xco és xcm összetett pozíciómon nem sokat javítottak, de ezzel számoltam, persze csak az xco vonatkozásában, a maratonos defektsorozat nem várt momentum volt.

Az év eleji terv bejött, mert egészen jó erőnlétben eshettem neki a cx szezonnak. Ózdon rögtön egy negyedik hely, melynek következtében (meg a későbbi jó helyezéseknek is) a teljes szezonban beszólított voltam, kiváló rajtpozíciókból nekivágva a versenyeknek. Hatalmas meccsek voltak a master1-ben, nem egyszer 1-2 másodperc döntött a helyezések sorsáról, 6-7 versenyző közül bárki odaérhetett a dobogóra. Nagyon tetszett ez a kiegyenlített erőviszony, hatalmas élmény volt, ismét új barátságok köttettek. Végre sikerült futamot is nyertem (természetesen csak a master1-ben), persze az idei cx versenyekre oly jellemző szoros befutóval. Az összesített eredményem is végre szép lett: a Magyar Kupában második lettem, a Supercrossban ötödik.

Ezúton szeretném megragadni az alkalmat, hogy 10 versenyszezon után elbúcsúzzak a Bringabandától. Örülök, hogy részt vehettem az egyesület fénykorában, amikor a Bringabanda nyerte a csapatok versenyét az év végi összesítéskor.  2016-ban a Bikezone Gödöllő “szolgálatába állok”, hogy az idei évre alapozva, megpróbáljak még jobb eredményeket elérni. Köszönöm a barátságotokat, ami természetesen nem szakad meg, hiszen jövőre is együtt fogunk talajeróziót okozni a versenypályákon. Sikerekben gazdag, defekt- és láncszakadás mentes Új Évet kívánok Nektek!

A fotókért ezer köszönet Vanik Zoltánnak, Máhr Attilának, Bak Ferencnek, Kallus Editnek, Borsa Miklósnak, a BringaPark Kupa szervezőinek, és még sokan másoknak.

Hozzászólások

hozzászólás