Kezes bárány

Remek hír fogadott a bringaexpo táján márciusban: idén is kapok bringát a Focus jóvoltából. Sajna még mindig alumínium vázast, de legalább eggyel jobb felszereltségű mint a tavalyi gépem. 2 hónapos huzavona után végre átvehettem a gépezetet és elkezdődhettek a terepi edzések. A német márkában idén sem tudtam csalódni. Egész szezon alatt kapta a terhelést, olykor embertelen körülmények között is, ámde mindig megállta a helyét és nulla a technikai hibák száma.

Merev farú 29es bringáról van szó ugyebár, mely szerintem tökéletesen megfelel a hazai maraton versenyek elvárásainak. Első benyomásom a HHH-n az volt hogy merevebb lett a gép a tavalyihoz képest és jobban kezelhető. Nagyon élveztem vele a traileket az első perctől kezdve a széles kormánynak (720mm) és a CTD rendszerű Fox telónak köszönhetően. A design jóra sikerült, szép és összehangolt a színösszeállítás. Külön kedvencem a váz egy részén feltűnő, az elmúlt évek mtb világkupa és világbajnokság helyszíneinek nevei, illetve a vázban futó bovdenezés, mely mondhatni kuriózum egy alu gép esetében.

A kerékpárt természetesen átütő tengellyel szerelték fel. Sajnos itt van a bringa egyik nagy szépséghibája hiszen a Concept kerekek nem igazán a könnyű súlyukról híresek. Én itt tuning gyanánt feltettem a tavalyról maradt jó állapotú WTB külsőimet tubelesszel, ezzel is spórolva pár grammot. Cseréltem még a markolatot…a gyári nekem nagyon kényelmetlen volt és könyörtelenül zabálta a kesztyűmet. A csillapításról a már említett CTD rendszerű Fox teleszkóp gondoskodik. Tette a dolgát szépen, még a dh pályán sem sikerült felütnöm. A fékezést a Shimano intézi méghozzá xt-vel(!). Ennek külön örültem. Váltórendszer elől hátul xt (2×10) 11-36tal hátul és 38, 24el elől. Nos ez néha néha kevés volt versenyeken lefele, de nem emiatt maradtam le. 🙂 Inkább a súllyal van a gond. Első dolog amit változtatnék a bringán az a kerék lenne. Utána esetleg nyereg, kormány stucni stb cseréje karbonra, és máris kaptunk egy középmezőnybe való bringát. Én annak ajánlanám ezt a kerékpárt aki hétvégén vagy meló után elmenne terepre zúzni és ha már elment akkor azt egy igényesebb és megbízható géppel tenné…vagy esetleg edzőbringának még kiváló lenne. Versenytársaim ennél jóval extrémebb felszereltséggel versenyeznek, de nem panaszkodom hiszen nem egyszer repített fel a dobogóra a kicsike és ami a legfontosabb hogy sosem hagyott cserben.

Tehát köszönöm szépen a Bringabandának és a Focusnak hogy idén versenyezhettem ezzel a remek bringával.

Váz: MTB 29er SL alloy

Villa: Fox 32 Float 29 100 O/C CTD Evolution, 15 mm QR

Fék: Shimano BR-M615, 180 mm/160 mm

Hajtás: Shimano XT plus

Váltás: Shimano XT (2×10)

Kormány: Concept (720mm)

Stucni, nyereg, markolat, nyeregcső: Concept

Felni: Concept EX, 622-21, tubeless ready

Külső: Continental Race King 2.2 29R (WTB NineLine 2.0)

Hajrá BB!

Hozzászólások

hozzászólás